Checklist bij het kopen van een compressor

Blog Checklist voor het kopen van een compressor

Checklist bij het kopen van een compressor

Vind hier een checklist van 9 punten (met uitleg) waar u op kunt letten bij het kopen van een compressor. Voorkom een miskoop en zorg dat u direct kunt starten met uw klus!

9 aandachtspunten bij het kopen van een compressor

 • Welke klus of gereedschap?
 • Thuisgebruik of in een werkplaats?
 • Benodigde luchtopbrengst (l/min)
 • Welke inhoud drukvat (L)?
 • Hoeveel luchtdruk (bar)?
 • Olievrij of oliegesmeerd?
 • Veilig geluidsniveau (db)
 • Rusttijd een aanzuigcapaciteit (l/min)
 • Accessoires voor een compressor
 • Kies een compressor die past bij uw klus of het (lucht)gereedschap

  U heeft waarschijnlijk een klus voor ogen waarvoor u de compressor nodig heeft. Het is belangrijk dat u de specificaties van het apparaat waarop u de compressor aan wilt sluiten bij de hand heeft. Dit maakt het proces van het kiezen voor de juiste compressor een stuk eenvoudiger. Het luchtverbruik van het aan te sluiten apparaat (l/min) moet passen bij de netto luchtopbrengst (l/min) van de compressor. De netto luchtopbrengst van de compressor mag niet lager zijn dan de vraag van het apparaat. Daarnaast heeft pneumatisch gereedschap of luchtgereedschap vaak een bepaalde luchtdruk (uitgedrukt in bar) nodig. Stem dit ook af met het aantal bar waarmee een compressor de perslucht kan produceren. Vervolgens is de inhoud van het drukvat bepalend voor de duur van de klus. Over het algemeen geldt, hoe groter het drukvat des te langer kunt u profiteren van de perslucht. Voor de compressoren van George Tools en Kraftmeister zijn al deze gegevens beschikbaar. Gebruik de beschikbare filters om de beste keuze compressor te maken.

  Soort compressor Luchtdruk (Bar) Range netto Luchtopbrengst (l/min) Range aanzuigcapaciteit (l/min)
  Kraftmeister Low Noise compressor olievrij 24 L - 200 L 8 68,6 - 509,6

  70 - 520
  George Tools compressor oliegesmeerd 24 L - 100 L 8 127,4 - 245 130 - 250
  George Tools compressor oliegesmeerd hoge capaciteit 50 L - 100 L 8 314

  392

  George Tools compressor oliegesmeerd V-snaar 200 L - 500 L 8 - 12,5 470,4 - 1029 480 - 1050

  Wilt u de compressor thuis gebruiken of in een professionele werkplaats?

  Voor de meeste huis-tuin-en-keukenklussen zijn de compressoren met kleine drukvaten voldoende. Vaak is de benodigde hoeveelheid perslucht van korte duur voor kleine klussen. Bekijk het assortiment compressoren tot 24 liter. Wilt u een compressor aanschaffen voor in een werkplaats? De meeste klussen in de garage zijn van korte duur maar vaker per dag. Een compressor met een kleiner drukvat (tot 100L) is hiervoor voldoende. Bij grotere en langdurige klussen zoals zandstralen, heeft u een compressor nodig met een groot drukvat, maar ook een die voor langere tijd veel perslucht kan produceren. Kies dan voor een compressor met een hoge capaciteit (l/min), groot vermogen (pk) en hoge constante luchtdruk (bar).

  De luchtopbrengst van een compressor en luchtverbruik

  De luchtopbrengst van een compressor wordt ook vaak output, netto luchtopbrengst of effectieve capaciteit genoemd en wordt uitgedrukt in liters per min (l/min) of in cubic feet per minute (CFM). De netto luchtopbrengst van een compressor moet tenminste overeenkomen met het luchtverbruik van het apparaat waarop de compressor aangesloten wordt. Anders komt er niet genoeg perslucht vrij om het apparaat aan te drijven. Het ruime assortiment compressoren van George Tools en Kraftmeister varieert in netto luchtopbrengst van 68,6 l/min tot 1029 l/min.

  Welke inhoud van het drukvat kies ik?

  Stem uw keuze in drukvat, tank of ketelinhoud altijd af op de lengte van de klus. Voor korte klussen kiest u voor een kleine ketel / drukvat van 24 liter. In de regel geldt dat hoe groter de ketelinhoud / het drukvat, des te langer u gebruik kunt maken van constante perslucht. Het drukvat dient als opslag voor de perslucht. Bij verbruik van perslucht, vermindert de druk na verloop van tijd en dan slaat de compressor af om het drukvat weer bij te vullen. Het mag logisch zijn dat dit bij kleine tanks sneller gebeurt dan bij grotere tanks. Veel luchtgereedschap heeft voor een constant resultaat tenminste een drukvat van 50 liter nodig, al dan niet groter. Vaak wordt als vuistregel genomen dat bij compressoren vanaf 100L het drukvat ongeveer 50% van de netto luchtopbrengst moet zijn. De kleinste drukvaten zijn 24 liter en de grootste 500 liter. Bij George at Work hebben we compressoren van 24 liter, 50 liter, 100 liter, 150 liter, 200 liter, 300 liter en 500 liter.

  De luchtdruk van een compressor bepaalt de kracht

  Alle compressoren van George Tools en Kraftmeister hebben een luchtdruk van tenminste 8 bar. Het meeste luchtgereedschap kan prima uit de voeten met een compressor die een luchtdruk produceert van 8 bar. Het verstandig om naar de specificaties te kijken van het te gebruiken apparaat om vervolgens de luchtdruk van de compressor daarop af te stemmen. Als een luchtcompressor constant moet presteren op 8 bar bij een apparaat waarbij 8 bar wordt gevraagd, moet de motor constant maximaal draaien. Het is dan beter om voor een compressor te kiezen met bijvoorbeeld 12,5 bar.

  Olievrije of oliegesmeerde compressor?

  Gebruikersgemak van de compressor is belangrijk. Wil u graag een onderhoudsvrije compressor? Kies dan voor de olievrije Low Noise compressor. Bij verfspuiten wordt vaak gekozen voor een olievrije compressor. Vindt u een lange levensduur belangrijk? Dan is de oliegesmeerde compressor voor u de beste optie. Deze compressor is zeer geschikt voor intensief en industrieel gebruik.

  Geluidsarme, stille of low noise compressor

  Als u voor een langere periode bij een compressor moet werken, kan de geluidsarme, stille, geluidgedempte of low noise compressor een uitkomst zijn. De kleinste Low noise compressor van 24 liter produceert maximaal 68 decibel. De compressor met de grootste tank, 200 liter, heeft 4 motoren en is super krachtig én produceert maar 74 decibel. Gehoorbescherming is dan niet nodig, want dit aantal decibel ligt lager dan de wettelijk bepaalde grens van 80 decibel bij dagelijkse blootstelling.

  Rusttijd en aanzuigcapaciteit van een compressor

  De compressoren van George Tools en Kraftmeister zijn zuigercompressoren. De compressor zuigt lucht uit de omgeving aan, perst dit samen in een drukvat en zorgt dat onder hoge druk de perslucht het apparaat weer verlaat. De aanzuigcapaciteit (of bruto luchtopbrengst) van een compressor is de snelheid waarmee het drukvat zich vult en wordt uitgedrukt in liters per minuut. Hoe hoger dit getal, des te sneller je weer gebruik kunt maken van de perslucht. Het aantal cilinders vergroot deze snelheid van het vol laten lopen van het drukvat. Bij zuigercompressoren is het belangrijk dat de motor kan afkoelen, dit wordt vaak de rusttijd genoemd. Zoekt u een compressor die zich snel weer vult én compact is? Kies dan voor de compressors met hoge capaciteit.

  Accessoires die nodig zijn voor een compressor

  De compressoren van Kraftmeister en George Tools hebben allemaal een standaard snelkoppeling NW 7,2 met Euro profiel. De Low Noise compressoren hebben 1 aansluiting, de oliegesmeerde hebben 2 NW 7,2 Euro aansluitingen. Daarop kan een luchtslang (wordt niet standaard meegeleverd) worden aangesloten met elk gereedschap dat gewenst is. Let altijd goed op welke binnendraad wordt gehanteerd bij zowel de compressor als het gereedschap.

  1 jaar geleden
  Did you like this post?
  0
  0
  © - George at Work